Optimizam

Brazil ima novu vladu, ministri najavljuju radikalni zaokret

Zvijezda nove vlade - bivši antikorupcijski sudac
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2019. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / 

Ministri predsjednika Jaira Bolsonara prisegnuli su u srijedu obećanjem da će Brazil postaviti na noge uz radikalni zaokret u politici, a među prvim ukazima je odluka o dodjeli domorodačke zemlje na upravljanje ministarstvu poljoprivrede, što je pozdravio agrobiznis, a zabrinulo ekologe.

Vlada je manjeg obima, ali je uglavnom čine neiskusni političari kojih je dolazak na vlast burza u Sao Paulu dočekala s optimizmom.

Ministri, među kojima su sedam umirovljenih vojnih dužnosnika, dvije žene i nijedan crnac, prisegnuli su dan nakon svečane prisege predsjednika Bolsonara.

"Pred velikim smo izazovom: ponovo postaviti Brazil na noge", rekao je Onyx Lorenzoni, drugi čovjek u Bolsonarovoj vladi.

"Jaira Bolsonara je poslao sam Bog, a izabrao ga je brazilski narod koji je živio u strahu", rekao je.

Paul Guedes, ultraliberalni ministar gospodarstva, rekao je prisežući da je "mirovinska reforma prva i glavna zadaća" vlade.

Predsjednik Bolsonaro je u srijedu rekao da su brazilske oružane snage zapreka bilo kojoj osobi ili skupini koja bi poželjela uzurpirati vlast. Njegov novi ministar obrane Fernando Azevedo e Silva, bivši vojni satnik, rekao je da je brazilski narod izborima pokazao da želi "hijerarhiju, red i napredak".

Svojevrsna zvijezda nove vlade je ministar pravosuđa i bivši antikorupcijski sudac Sergio Moro koji je rekao da vjeruje da će se moći uspješnije boriti protiv korupcije.

Bolsonaro se u srijedu ujutro sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom koji je zastupao predsjednika Donalda Trumpa na inauguraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close