Strah od migranata

Božinović: Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu

"U stalnom smo kontaktu s europskim institucijama. (Malo prije) razgovarao sam s potpredsjednikom Europske komisije Margaritisom Schinasom", rekao je.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2020. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu, a u ovom trenutku nema vidljivih povećanja migrantskih kretanja zapadnobalkanskom rutom niti podizanja aktivnosti na granici sa Srbijom, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Komentirajući migrantski val iz Turske koja je, nezadovoljna suradnjom s Europskom unijom, pustila dio migranata da krenu prema Grčkoj, Božinović je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite podsjetio da "Hrvatska ima plan već nekoliko godina".

"U stalnom smo kontaktu s europskim institucijama. (Malo prije) razgovarao sam s potpredsjednikom Europske komisije Margaritisom Schinasom", rekao je.

Schinas je u nedjelju zatražio od Hrvatske koja ovo polugodište predsjeda EU-om, da sazove hitan sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji se žele domoći Europe.

"U ovom trenutku nema vidljivih povećanja na toj ruti, koja se zove istočnomediteranska ili zapadnobalkanska", rekao je Božinović.

Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera, diplomatskim putem kako bi se deeskaliralo stanje u Idlibu (na sjeverozapadu Sirije), a s druge strane djeluje humanitarno, kazao je.

U tu je svrhu EU "odobrio 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurao smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce koji su u ovom trenutku u Idlibu", rekao je ministar Božinović.

Zbog ofenzive siriijske vojske na Idlib, posljednjeg većeg pobunjeničkog uporišta u toj zemlji, stotine novih tisuća izbjeglica kreće prema Turskoj na čijem se tlu već nalazi 3,7 milijuna Sirijaca.

Božinović je rekao da je hrvatska granična policija na svom redovitom poslu i za razliku od drugih zemalja, stalno je izložena pritisku migranta. 

Kazao je da hrvatska policija ima redovit kontakt sa Srbijom i dodao "Nema vidljivih znakova podizanja bilo kakvih aktivnosti na granici sa Srbijom".

Oko 6.500 graničnih policajaca raspoređeno je duž naše granice i mi ne očekujemo da će migranti ući u Hrvatsku", reka je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za novinare.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka što je izazvalo političku krizu u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close