London

Boris Johnson preuzeo dužnost premijera Velike Britanije

May je prethodno, posljednji put kao britanska premijerka, odgovorila na pitanja zastupnika u Parlamentu, prije nego što tu dužnost preuzme Boris Johnson.
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2019. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boris Johnson preuzeo je dužnost premijera Velike Britanije, nakon što je Theresa May predala ostavku kraljici Elizabethi II.

Theresa May obratila se novinarima u Downing street-u prije nego što se uputila u Buckinghamsku palatu. May je novom premijeru Borisu Johnsonu i njegovoj vladi poželjela uspješan rad, dodajući da će “njihov uspjeh biti uspjeh zemlje”.

Očekuje se da će se Johnson, također tradicionalno, obratiti javnosti ispred sjedišta britanske vlade, prije nego objavi tko će obavljati dužnost na nekoliko ključnih pozicija u njegovom uredu. Vjeruje se da će novi premijer iskoristiti ovu priliku da poveća broj žena u vladi, kao i da pojača prisustvo predstavnika etničkih manjina, javio je BBC.

Video: Boris Džonson novi premijer Velike Britanije

May je prethodno, posljednji put kao britanska premijerka, odgovorila na pitanja zastupnika u Parlamentu, prije nego što tu dužnost preuzme Boris Johnson.

Novi premijer će objaviti imena članova tima koji je zadužio da realizira Brexit.

Johnson ulazi u Downing Street u jednoj od najkritičnijih faza u poslijeratnoj britanskoj povijesti – Ujedinjeno Kraljevstvo je podijeljeno oko Brexita i oslabljeno je trogodišnjom političkom krizom nakon referenduma o britanskom napuštanju EU-a.

Njegovo obećanje da će revitalizirati zemlju i realizirati Brexit do 31. listopada ili će uništiti političku karijeru, postavlja Ujedinjeno Kraljevstvo na put suočavanja s EU i gura zemlju k mogućoj ustavnoj krizi i prijevremenim izborima.

“Poput posrnulog diva, mi ćemo se uzdići i osloboditi se spona sumnje u sebe i negativnosti. Revitalizirat ćemo zemlju. Realizirat ćemo Brexit do 31. listopada i iskoristit ćemo sve prilike koje nam donosi ovaj novi duh”, izjavio je Johnson nakon pobjede na izborima unutar Konzervativne stranke.

Premijerka Theresa May napustit će Downing Street nakon tri godine provedene na čelu vlade koje su bile obilježene krizom oko Brexita.

Tko je Boris Johnson?

Boris Johnson je britanski novinar, publicist, političar te bivši gradonačelnik Londona.

Njegovo obećanje da će Velika Britanija, sa sporazumom ili bez njega, napustiti Europsku uniju do 31. listopada, naišlo je na brojne kritike.

“Možemo izaći iz Europske unije do 31. istopada i sigurno imamo tehnologiju za to. Ono što nam sada treba je volja i duh”, izjavio je ranije Johnson.

Rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson u New Yorku, 1964. godine. Kada je imao pet godina, s obitelji seli u London. Studirao je klasične znanosti na Univerzitetu u Oxfordu.

Radio je u “Timeu” i “Daily Telegraphu”, kao dopisnik iz Bruxellesa. Zbog tekstova u kojima je isticao euroskepticizam, ubrzo je postao popularan među desničarskom publikom u Velikoj Britaniji.

Pripadnik je Konzervativne stranke, na čijoj je listi u Parlament Velike Britanije prvi put ušao 2001. godine. Pobornik je “one-nation konzervativizma”, koji zagovara jače državne intervencije u društvu.

Kao dugogodišnji javni kritičar Europske unije, 2016. godine je bio jedna od ključnih figura kampanje “Vote Leave” koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Od srpnja 2016. do 2018. godine, bio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, ali je podnio ostavku zbog neslaganja s pristupom Brexitu koji je zagovarala premijerka Theresa May. Iako je bio favorit za novog lidera Konzervativne stranke i britanske vlade, brojni kritičari su osudili njegovo obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije, kako je rekao, s ili bez sporazuma o razlazu.

Ekonomisti upozoravaju da bi izlazak Velike Britanije bez dogovora, uzrokovao velike ekonomske probleme u toj zemlji zemlji.

Nekoliko članova vlade, među kojima je i ministar financija Filip Hamond, ranije je najavilo da će podnijeti ostavke ako Johnson postane novi prvi čovjek britanske vlade. Ministar za Europu i Ameriku i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan, ostavku je podnio jučer.

Kopirati
Drag cursor here to close