pojačali borbe

Borbe u Alepu bjesne nakon najave primirja

Vijesti / Svijet | 10. 09. 2016. u 11:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko sati nakon što su Rusija i SAD u subotu usuglasile plan kojim bi se trebao ponovno oživiti mirovni proces u Siriji, na jugu Alepa su se pojačale borbe, prenose vojska i pobunjenici.

Vojska je napala područja koja drže pobunjenici, u želji da osvoji što više teritorija prije no što u ponedjeljak nastupi primirje diljem države. Pobunjenici prenose kako planiraju protunapad.

U više godina borbi u tom podijeljenom gradu na sjeveru Sirije poginule su tisuće stanovnika, a preživjeli nemaju vode i hrane.

Vojska i milicije vjerne režimu napredovale su iz gradskog područja Ramusa prema pobunjeničkim teritorijima u okrugu Amrija, prenose obje strane, prenosi Hina.

"Borbe bjesne na svim frontama u južnom dijelu Alepa, no najteži sukob vodi se u Amirji", rekao je Abdul Salam Abdul Razak, vojni glasnogovornik pobunjeničkih brigada.

Nedavni proboji vladinih snaga u Ramusi ponovno su oslobodili glavnu rutu prema području koje drže na zapadu, čime se omogućilo da okruže istok grada kojeg drže pobunjenici.

Britanski Opservatorij za ljudska prava prenosi kako su borbeni zrakoplovi, koji pripadaju ili Siriji ili Rusiji, gađali pobunjeničke gradove sjeverno od Alepa, uključujući Anadan i Hreitan koji se nalaze na važnim opskrbnim rutama pobunjenika.

Opservatorij potvrđuje izvještaje stanovnika i aktivista u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, koji tvrde da helikopteri sirijske vojske izbacuju bombe na civilna područja u nekoliko okruga.

SAD i Rusija, koji podržavaju suprotstavljene strane u sukobu u Siriji, rano u subotu su objavile da su usuglasile plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. rujna, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Kopirati
Drag cursor here to close