Zaoštrava se retorika

'Borba' za članstvo Kosova u Interpol

Kosovo je ispunilo sve kriterije potrebne za liberalizaciju viznog režima i dobilo neophodnu procjenu i od Europske komisije i Europskog parlamenta.
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2018. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / ured Interpola 

Kako se približava sjednica Generalne skupštine Interpola, tako se i zaoštrava retorika Prištine i Beograda po pitanju prijema Kosova u ovu organizaciju.

Naime, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je potporu za članstvo Kosova u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama zatražio od direktorice Odjeljenja za kontinentalnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florens Mangin, koja je obećala podržati europski put Kosova.

Florens je naime istaknula kako će podržati europski put Kosova i njegovo članstvo u Interpolu, kao i da će raditi na jačanju ekonomske suradnje Francuske i Kosova.

''Kosovo je ispunilo sve kriterije potrebne za liberalizaciju viznog režima i dobilo neophodnu procjenu i od Europske komisije i Europskog parlamenta. Sada očekujemo jasan potez zemalja članica EU. Nastavit ćemo naš put reformi po europskoj agendi. Adresa Kosova je Europska unija i NATO i mi ćemo slijediti ovaj put'', kazao je Veseli.

Preporuke u vezi lobiranja za članstvo u Interpolu je zatražio i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli od Odbora za vanjske poslove, dijasporu i strateške investicije ali predsjednica ovog odbora Vjosa Osmani smatra da je prijedlog ministra stigao kasno.

''Inzistiramo da u Odboru imamo ministra vanjskih poslova, posebno sada kada je Srbija posvećena povlačenju priznanja Kosova. Sada, nekoliko dana prije glasovanja u Interpolu, uputio nam je elektronsku poštu u kojoj se traže naše preporuke, sada je kasno, do sada je trebalo da se završi lobiranje i nema vremena'', rekla je Osmani, a prenosi portal rtklive.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio pak da je gotovo siguran da Kosovo neće uspjeti da postane članica Interpola, bez obzira na velike pritiske, poručivši da je bolje da se nije ni prijavilo, jer će, kako kaže, doživjeti debakl.

Kopirati
Drag cursor here to close