Kandidatura

Bloomberg će prodati tvrtku ako bude izabran za predsjednika SAD-a

Bivši njujorški gradonačelnik rekao je i ranije da će ako bude izabran vjerojatno prodati Bloomberg LP, tvrtku za financijske i opće vijesti, što je njegov stožer u utorak i potvrdio.
Vijesti / Svijet | 19. 02. 2020. u 10:13 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Michael Bloomberg, koji se natječe za demokratsku predsjedničku nominaciju, prodat će svoju istoimenu medijsku kompaniju koja ga je učinila milijarderom ako bude u studenom izabran za predsjednika, potvrdio je njegov izborni stožer u utorak.

Bloombergova popularnost u ispitivanjima javnog mnjijenja raste i on će se prvi puta pojaviti na debati u srijedu u Las Vegasu. Bivši njujorški gradonačelnik rekao je i ranije da će ako bude izabran vjerojatno prodati Bloomberg LP, tvrtku za financijske i opće vijesti, što je njegov stožer u utorak i potvrdio. "Ako bude izabran za predsjednika, Mike će prodati kompaniju", kazala je glasnogovornica Galia Slayen.

Bloomberg, koji se u utorak kvalificirao za ovotjednu predsjedničku debatu demokrata u Nevadi na kojoj će se po prvi put suprotstaviti demokratskim suparnicima za kandidaturu na predsjedničkim izborima krajem godine, posjeduje većinu kompanije osnovane 1981. Debata u srijedu bit će deveta od početka borbe demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 3. studenog na kojima će se suprotstaviti aktualnom predsjedniku, republikancu Donaldu Trumpu. Bloomberg u utrku ulazi kasnije od drugih demokrata, a popularnost u anketama mu raste sa stotinama milijuna dolara koje ulaže u kampanju.

Procjenjuje se da je 78-godišnji Bloomberg "težak" oko 60 milijardi dolara. Na izborima za gradonačelnika 2001. i 2005. je kao dugogodišnji demokrat prešao u redove republikanaca, da bi potom postao neovisan, te se na kraju ponovno vratio demokratima.  Izgledno je da će ga na debati u srijedu rivali napadati zbog navodnih diskriminatornih policijskih mjera tijekom njegove vladavine New Yorkom, kao i seksističkih praksi unutar njegove tvrtke. "Oko Michaela Bloomberga ima mnogo toga za raspraviti", kazao je u nedjelju bivši potpredsjednik i demokratski kandidat Joe Biden za NBC.

Bloomberg je u posljednjoj anketi objavljenoj u utorak zabilježio 19 posto podrške. S takvim rezultatom je zadovoljio uvjete demokrata za sudjelovanje u debati jer je dobio dvoznamenkastu podršku u četiri nacionalne ankete koje priznaju, priopćila je njegova kampanja.

Bloomberg ne sudjeluje na predizborima u prve četiri savezne države - već održanim u Iowi i New Hampshireu, te Nevadi i Južnoj Karolini - nadajući se da će delegate početi dobivati na "superutorak" 3. ožujka kad na birališta izlazi 14 saveznih država, među njima i Teksas i Kalifornija.

Najmanje petero drugih kandidata kvalificiralo se za debatu u srijedu, uoči izbora u Nevadi 22. veljače - Joe Biden, senatori Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Amy Klobuchar, te bivši gradonačelnik gradića u Indiani Pete Buttigieg. Warren i Sanders tvrde kako Bloomberg pokušava kupiti izbore. On im odgovara da igra prema pravilima te je ponudio financiranje borbe demokrata protiv Trumpa čak i ako on ne bude njegov protukandidat.

Kopirati
Drag cursor here to close