Prosvjed protiv Lukašenka

Bjelorsuke snage počele privoditi prosvjednike u Minsku

Europska unija je izbore 9. kolovoza u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima"
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarci u uniformama i s fantomkama počeli su u nedjelju u bjeloruskoj prijestolnici Minsk privoditi prosvjednike koji su se počeli okupljati na mirnim demonstracijama tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka čiju pobjedu na izborima u kolovozu smatraju lažiranom.

Stotine policajaca i pripadnika vojske raspoređeno je na ulicama kako bi spriječilo novi masovni prosvjed protiv Lukašenka koji se nastavlja šestu nedjelju zaredom.

Vojnici s jurišnim oružjem raspoređeni su pred Palačom republike i okolnim ulicama dok se prosvjednici kreću pješice prema središtu grada.

Vlasti su zatvorile postaje podzemne željeznice i usluge operatera pokretnih telefonskih linija, piše Hina.

Snažno prisustvo policije je i pred predsjedničkom palačom pred kojom je 66-godišnji Lukašenko dvaput snimljen kako paradira s kalašnjikovim.

Europska unija je izbore 9. kolovoza u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad prosvjednicima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Lukašenko (66), koji je na vlasti već 26 godina na takve ocjene odgovara da su prosvjedi urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijarde eura pomoći.

U Bjelorusiji se od spornih izbora prosvjedi održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close