Stranka budućnosti

Bivši turski premijer Davutoglu osniva stranku

Nova se stranka zove Gelecek Partisi (Stranka budućnosti), rekao je Davutoglu u Ankari.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2019. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši turski premijer, nekoć bliski Erdoganov saveznik Ahmet Davutoglu objavio je kako osniva stranku u petak, tri mjeseca nakon što je odstupio iz sve podijeljenije vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Nova se stranka zove Gelecek Partisi (Stranka budućnosti), rekao je Davutoglu u Ankari.

"Danas osnivamo stranku uz riječi: 'Budućnost pripada našem narodu, budućnost pripada Turskoj'", rekao je, prenosi Hina.

Davutoglu je bio dugogodišnji saveznik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te je njegova ostavka u rujnu bila udarac za predsjednika i AKP.

Pobunu unutar AKP-a potaknuli su gubici na turskim lokalnim izborima u ožujku, pogotovo u ekonomskim središtima i urbanim sredinama.

Davutoglu je u travnju okrivio AKP-ov savez s ultranacionalistima za loše rezultate na izborima, što je bila jedna od rijetkih i oštrih kritika unutar AKP-a.

Kada je stranka pozvala na izbacivanje Davutoglua, on ju je sam napustio u rujnu.

Davutoglu je rekao na novinskoj konferenciji da preuzima "povijesnu odgovornost" za izgradnju "novog političkog pokreta i kretanje novim putem".

Nemoguće je služiti unutar AKP-ove administracije koja označava svaku unutarstranačku kritiku kao "izdaju", rekao je Davutoglu.

Do kraja godine će svoju stranku osnovati i Ali Babacan, član osnivač AKP-a koji je napustio stranku u srpnju, navevši kao razlog vrijednosne razlike

Davutoglu je bio ministar vanjskih poslova od 2009. do 2014. te premijer i vođa AKP-a od 2014. do 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close