Boris Johnson

Bivši šef britanske diplomacije: Brexit je samoubilački pojas

Sa tim prijedlozima predsjednica britanske Vlade izazvala je bijes zagovornika "čistog i tvrdog" Brexita, ali također i skepticizam vođa EU-a koji sumnjaju u održivost tog plana.
Vijesti / Svijet | 09. 09. 2018. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plan britanske premijerke Therese May o budućim trgovinskim vezama s Europskom unijom poslije Brexita za Veliku Britaniju je "samoubilački pojas" s detonatorom datim Europskoj uniji, rekao je bivši britanski šef diplomacije Boris Johnson. 

Johnson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u srpnju je izašao iz Vlade zbog neslaganja oko takozvanog "Plana Chequers" koji je Theresa May predložila, prenosi Beta. 

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU poslije formalnog odvajanja od unije, koje treba da bude 29. ožujka. 

Sa tim prijedlozima predsjednica britanske Vlade izazvala je bijes zagovornika "čistog i tvrdog" Brexita, ali također i skepticizam vođa EU-a koji sumnjaju u održivost tog plana. 

"Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Michelu Barnieru" glavnom pregovaraču EU-a za Brexit, napisao je Johnson u kolumni objavljenoj u listu Mail on Sunday, prenosi AlJazeera Balkans. 

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucjenu". 

"Do sada je u svakoj fazi razgovora Brussels dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU-a, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo za uzvrat", rekao je on misleći na račun koji Britanija treba da plati Uniji za razlaz. 

On je dodao da je sada s prijedlogom "Chequers" Britanija spremna da prihvati pravila Europske unije zauvijek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima. 

"To je poniženje", napisao je Johnson. 

On je također kritizirao "sigurnosnu mrežu" ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar europske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU-a Irskom, poslije Brexita.

Kopirati
Drag cursor here to close