Oglasio se

Bivši predsjednik Afganistana: Nisam bježao s milijunima

"Nisam želio da u Kabulu započne prolijevanje krvi kakvo je bilo u Siriji i Jemenu pa sam odlučio otići, napustiti Kabul", rekao je Gani.
Vijesti / Svijet | 18. 08. 2021. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svrgnuti afganistanski predsjednik Ašraf Gani tvrdi da nije pobjegao iz zemlje.

Gani je, samo nekoliko sati nakon što je potvrđeno da se sklonio u Ujedinjene Arapske Emirate, u obraćanju uživo na Facebooku ponovio da je morao napustiti Afganistan kako bi spriječio krvoproliće i izbjegao "veliku katastrofu".

Rekao je da je u kontaktu s dužnosnicima kako bi nastavio napore za postizanje pravde za Afganistance. Svoju izjavu nije detaljnije objasnio.

"Objesili bi me da sam ostao"

"Nisam želio da u Kabulu započne prolijevanje krvi kakvo je bilo u Siriji i Jemenu pa sam odlučio otići, napustiti Kabul", rekao je Gani.

"Da sam ostao predsjednik Afganistana, ponovilo bi se sve što se dogodilo i prije 25 godina. Bio bih obješen pred očima Afganistanaca i ovo bi bila užasna katastrofa u našoj povijesti", dodao je.

"Ne bojim se časne smrti, a obeščastiti Afganistan za mene nije bilo prihvatljivo, ali morao sam. Izveden sam iz Afganistana kako bih izbjegao krvoproliće i uništenje Afganistana", rekao je.

Odbacio je i glasine da je sa sobom ponio veliku količinu novca iz zemlje.

Podržao pregovore

Također je rekao da podržava pregovore između talibana koji su preuzeli vlast u Kabulu i bivših visokih afganistanskih dužnosnika, dodajući da je "u pregovorima za povratak" u svoju zemlju iz koje je pobjegao prenosi agencija AFP.

"Podržavam vladinu inicijativu za pregovore s (bivšim potpredsjednikom) Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Želim uspjeh ovog procesa", kazao je on u video poruci.

Dodao je da su mu vladini dužnosnici savjetovali da ode.

Odnio novac?

Gani je, podsjetimo, helikopterom pobjegao iz Afganistana u Tadžikistan na dan kad su talibani ušli u Kabul.

Afganistanski veleposlanik u Tadžikistanu je ustvrdio da je sa sobom odnio 169 milijuna dolara. Ganijev bijeg je nazvao "izdajom domovine i naroda", prenosi BBC.

Ranije su iz Emirata priopćili kako su Ganija i njegovu obitelj primili iz humanitarnih razloga.

"Ministarstvo može potvrditi da je primilo predsjednika Ganija i njegovu obitelj na humanitarnim osnovama", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close