Srđan Babić

Bivši Đinđićev tjelohranitelj već pet mjeseci zatočen u Libiji

Vijesti / Svijet | 20. 08. 2015. u 08:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srđana Babića, bivšeg tjelohranitelja pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića, lokalna islamistička milicija već pet mjeseci drži zatočenog u Libiji, piše današnja "Politika".

List navodi da su nejasne okolnosti pod kojima je zatočen i da za njega nije tražen nikakav novčani otkup, niti je optužen za bilo kakvo krivično djelo.

Kada je "priveden", rečeno mu je da je to "radi njegove osobne sigurnosti", ali on je već pet mjeseci zatočen, a kontakt s obitelji mu je omogućen tek prije dva dana.

Babić je u javnosti poznat kao čovjek koji na jedinom snimku poslije atentata na Đinđića zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici, ispred zgrade Vlade Srbije, kako bi smrtno ranjeni premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar.

Poslije ubojstva Đinđića, radio je u MUP-u Srbije, u Žandarmeriji, odakle je otpušten nakon smjene Gorana Radosavljevića Gurija sa mjesta zapovjednika te postrojbe.

U Libiji je radio kao "team lider" u francuskoj kompaniji Argus Security Projects (ASP), koja se bavi osiguravanjem i logističkom podrškom diplomatskim misijama, međunarodnim organizacijama, međunarodnim i naftnim kompanijama.

Radio je u menadžment timu koji je osiguravao talijansku naftnu kompaniju "ENI" u Libiji.

Prema pisanju lista, Babićeve muke su počele kada je otet menadžer kompanije ASP za Libiju Alexander Haas, kod Tripolija, da bi se ispostavilo da ga je uhitila lokalna milicija.

Potom je od Babića jedan predstavnik tamošnje tajne službe tražio da se pojavi u uredu lokalne milicije kako bi navodno dao izjavu, poslije čega mu je oduzeta putovnica i on je pušten, kako bi dan kasnije bio ponovo pozvan i zadržan do današnjeg dana.

Njegova supruga Vesna Babić je rekla da joj se on prije dva dana javio telefonom i kako je u jako teškom stanju, smršavio je 20 kilograma i za sve vrijeme zatočeništva nije vidio ni sunca niti mjeseca.

Iz Veleposlanstva Srbije u Libiji ovom listu je rečeno kako ''čine sve što mogu'', ali nisu otkrili nijedan konkretan potez.

Kopirati
Drag cursor here to close