10. studenog

Bivšem veleposlaniku Vatikana u Parizu suđenje zbog seksualnog zlostavljanja

Afera je izbila u veljači 2019. godine kada je pariško tužiteljstvo pokrenulo istragu u kontekstu brojnih seksualnih skandala koji potresaju Katoličku crkvu.
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2020. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Luigi Ventura

Suđenje bivšem veleposlaniku Vatikana u Francuskoj Luigiju Venturi koji je optužen za seksualno zlostavljanje, počet će 10. studenog u Parizu, saznaje se danas od više izvora.

Tužbu su podnijela četiri muškarca od kojih njih trojica optužuju Venturu za seksualno dodirivanje.
Sveta Stolica je u srpnju 2019. ukinula imunitet Venturi, apostolskom nunciju, što je omogućilo postupak u ovom slučaju.

Nakon istrage, pariško tužiteljstvo uputilo je poziv 75-godišnjem biskupu za suđenje u Parizu, rečeno je France Pressu u resornom ministarstvu, prenosi Beta.

"On će prisustvovati saslušanju", izjavio je biskupov odvjetnik Bertran Olivije i dodao da Ventura želi da "obrani svoju čast i nevinost", ističući da je njegov klijent "spontano sudjelovao u istrazi i prihvatio saslušanje i suočavanje".

"Ovo je pobjeda", rekla je branitelj jednog od oštećenih, pozdravljajući odluku tužiteljstva.

Afera je izbila u veljači 2019. godine kada je pariško tužiteljstvo pokrenulo istragu u kontekstu brojnih seksualnih skandala koji potresaju Katoličku crkvu.

Gradonačelnica Pariza obavijestila je tužiteljstvo da se jedan mladi općinski službenik žalio da ga apostolski nuncije dodirivao po zadnjici na svečanosti u siječnju 2019. Potom su se pojavile još dvije osobe koje su 2018. doživjele slično iskustvo. Svi oni su saslušani, a Ventura se u svibnju 2019. suočio sa nekoliko tužbi.

Ovaj vatikanski karijerni diplomata bio je od 2009. apostolski nuncije u Parizu, javlja Beta.

Ventura je u prosincu priopćio da je papa Franja prihvatio njegovu ostavku zbog "starosne granice".

Kopirati
Drag cursor here to close