Povlačenje

Bivša veleposlanica tvrdi: Trump je vršio pritisak na mene

Bivša veleposlanica kazala je zastupnicima da je Trump godinu dana vršio pritisak na State Department kako bi je opozvao s dužnosti, što se i dogodilo u svibnju ove godine
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša američka veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch izjavila je danas na saslušanju u Kongresu, u okviru istrage radi mogućeg opoziva Donalda Trumpa, da je predsjednik izvršio pritisak na State Department kako bi ona bila povučena s te dužnosti, javljaju američki mediji.

Bivša veleposlanica kazala je zastupnicima da je Trump godinu dana vršio pritisak na State Department kako bi je opozvao s dužnosti, što se i dogodilo u svibnju ove godine, te da joj je tada rečeno da je predsjednik izgubio povjerenje u nju.

Ustvrdila je da je povučena zbog "neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi s očito upitnim motivima", prenosi Washington Post koji je dobio njezin pripremljeni iskaz.

Ona je svjedočila iza iza zatvorenih vrata u Kongresu u okviru istrage radi mogućeg opoziva američkog predsjednika.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu drže demokrati pokrenuo je zahtjev za Trumpovim opozivom zbog njegovog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u kojem ga je tražio da istraži Bidena i njegovog sina Huntera.

Kako je navedeno u transkriptu razgovora američkog predsjednika sa Zelenskijem, Trump je ukrajinskom predsjedniku rekao da je Yovanovitch "osoba koje se treba kloniti" prije nego što je povučena s dužnosti zbog navoda da pokušava potkopati njegovu politiku.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani optužio je Yovanovitch da blokira napore u svrhu uvjeravanja Ukrajine da istraži Bidene. Giuliani je rekao da je te informacije o Yovanovitch prenio i Trumpu i State Departmentu, prenosi Reuters.

"Ja sam to radio kao odvjetnik Trumpa", rekao je Giuliani.

Yovanovitch je kazala u svom iskazu kako joj nisu poznati motivi Giulianijevog napada na nju, ali da su njegovi suradnici "možda smatrali da naša antikorupcijska politika u Ukrajini ometa su njihove osobne financijske ambicije", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close