Amerika

Bidenova administracija suspendira Trumpove sporazume o azilu

Sjedinjene Države "suspendirale su i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2021. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bidenova administracija priopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni sekretar Antony Blinken priopćio je da su Sjedinjene Države "suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden".

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department.

Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom marta 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close