Odluka

Biden ukinuo Trumpove sankcije protiv Međunarodnog kaznenog suda

Trumpova administracija bila je, ipak, otvoreno neprijateljski nastrojena prema tribunalu i žestoko je kritikovala Bensoudu i ostale zbog kaznenih progona protiv Amerikanaca.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2021. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden ukinuo je sankcije koje je njegov prethodnik Donald Trump uveo za dvoje vodećih dužnosnika Međunarodnog kaznenog suda (ICC), poništavajući jedan od najagresivnijih poteza ranije administracije prema međunarodnim institucijama i dužnosnicima.

U priopćenju američkog državnog tajništva Antony Blinkena navodi se da Sjedinjene Države izražavaju snažno neslaganje s nekim akcijama suda, sa sjedištem u nizozemskom gradu Den Haagu koji je nadležan za bavljenje optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sjedinjene Države nisu jedna od 120 zemalja članica ICC-a.

''Mi, ipak, vjerujemo da će se našim brigama bolje baviti putem diplomacije umjesto uvođenja sankcija'', piše Blinken.

Američki predsjednici od Billa Clintona izražavali su duboku rezerviranost prema ICC-u, iako su neki, među kojima i Barack Obama, pristali na limitiranu suradnju sa sudom.

Američke sankcije uvedene su protiv glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude i čelnika odjela za jurisdikciju suda, Phakisa Mochochoka, zbog inzistiranja na istragama protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prije svih Izraela, zbog navodnih ratnih zločina.

Trumpova administracija bila je, ipak, otvoreno neprijateljski nastrojena prema tribunalu i žestoko je kritizirala Bensoudu i ostale zbog kaznenih progona protiv Amerikanaca za američke akcije u Afganistanu i protiv Izraelaca zbog njihovih akcija protiv Palestinaca. Izrael nije članica ICC-a i skupa sa SAD-om odbacuje palestinski zahtjev za članstvom u međunarodnom sudu, jer kako tvrde, Palestina nije država.

Blinken navodi da Sjedinjene Države smatraju odgovornost za zločine kao interes nacionalne sigurnosti, i ukazao je na američku podršku drugima, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close