Novi predsjednik

Biden stigao u Bijelu kuću

Nešto prije 22 sata po našem vremenu stigao je u Bijelu kući. S njim je i supruga Jill te Kamala Harris i njezin suprug.
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2021. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Joseph R. Biden prisegnuo je kao 46. američki predsjednik.

Nešto prije 22 sata po našem vremenu stigao je u Bijelu kući. S njim je i supruga Jill te Kamala Harris i njezin suprug. Dočekala ga je vojska i bend.

Slijedi virtualna parada, odnosno virtualna predstava koja je snimana diljem SAD-a, a na kojoj će nastupati orkestri, bendovi, pjevači, plesači...

Biden je tradicionalno prisegnuo u Kapitolu, koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojima su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije, tjedan dana pošto je Donald Trump drugi put opozvan u donjem domu Kongresa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva Latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat i drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše The New York Times.

U moćnom prvom govoru na funkciji predsjednika Biden je rekao da je danas pobijedila demokracija.

"Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov", rekao je Biden u govoru nakon prisege.

"Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila", kazao je.

"Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja - demokracije", naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

"Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države", kazao je 46. američki predsjednik pa dodao da SAD može ponovno postati "vodeća sila za dobro u svijetu".

"A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih."

Kopirati
Drag cursor here to close