Prvo pa maske

Biden prvog dana potpisao 15 uredbi

Današnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za tisak Jen Psaki.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2021. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15 izvršnih uredbi nedugo nakon što je prisegnuo u srijedu, poništavajući niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Potpisujući izvršne uredbe, memorandume i direktive pred novinarima u Ovalnom uredu u srijedu poslijepodne, Biden je rekao da "nema vremena za gubljenje", piše Hina.

"Neke od izvršnih uredbi koje danas potpisujem pomoći će u ublažavanju krize s covidom-19. Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se dosad nismo borili, promicat ćemo rasnu jednakost i podupirati zapostavljene zajednice. To su samo početne točke", rekao je Biden.

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlenike, uspostavu novog ureda Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju, te zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, te okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom.

Današnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za tisak Jen Psaki.

"Sljedećih dana i tjedana, pokretat ćemo nove akcije kako bismo odgovorili na izazove, i ispunili obećanja koje je novi predsjednik dao američkom narodu", kazala je Psaki. Očekuje se da će Biden uskoro također opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci, te ukinuti zabranu američkog financiranje međunarodnih programa planiranja obitelji povezanih s pobačajima.

Kopirati
Drag cursor here to close