Optimizam

Biden je pričao s Netanyahuom, vjeruje da će sukob uskoro završiti

“Moja očekivanja i nade su da će ovo završiti uskoro, ali Izrael se ima pravo braniti”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2021. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden je nakon telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu rekao kako se nada da će uskoro završiti ciklus nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

“Moja očekivanja i nade su da će ovo završiti uskoro, ali Izrael se ima pravo braniti”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Biden nije objasnio razloge svog optimizma. Rekao je kako je njegov tim za nacionalnu sigurnost bio u čestim kontaktima s kolegama u Izraelu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi pokušali postići rješenje sukoba.

Nasilje je izbilo prošlog petka u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa usred sve većeg gnjeva zbog potencijalne deložacije Palestinaca iz domova koji su na zemljištu koje potražuju židovski naseljenici. Sukobi su eskalirali u ponedjeljak.

U priopćenju Bijele kuće o razgovoru između Bidena i Netanyahua stoji da je Biden osudio raketne napade Hamasa i drugih skupina na mete u Izraelu i “izrazio svoju čvrstu potporu izraelskoj sigurnosti i legitimnom pravu Izraela da brani sebe i svoj narod, dok štiti civile”.

“Također je naveo kako Sjedinjene Države potiču put prema obnavljanju održive smirenosti. Uvjerenja je kako Jeruzalem, grad od tolikog značaja za ljude iz cijeloga svijeta koji imaju vjeru, mora biti mjesto mira”, navodi se u priopćenju.

Dvojica čelnika složila su se da će osobno ostati u kontaktu u sljedećim danima i da će održavati bliske konzultacije između svojih timova, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close