Obrana trajnih vrijednosti

Biden i Johnson dogovorili novu Atlantsku povelju

Johnson i Biden obavezali su se da će braniti "trajne vrijednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7, javlja Al Jazeera Balkans.
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2021. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson su održali prvi sastanak uoči summita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja – G7 u Cornwallu.

Johnson i Biden obavezali su se da će braniti "trajne vrijednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred summit G7, javlja Al Jazeera Balkans.

Biden i Johnson, koji su razgovarali više od sat, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane prije 80 godina od njihovih prethodnika Frenklina D. Roosevelta i Winstona Churchilla u Atlantskoj povelji, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

''Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj obrani od stranih izazova'', navodi se u zajedničkom priopćenju Bidena i Johnsona.

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smjernica za formiranje Ujedinjenih naroda i NATO-a, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovirati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, te se suprotstaviti onima koji žele potkopati saveze i institucije dvije zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD-a i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, cyber napada i miješanja u izborni proces.

Sastanak bliskih saveznika označava početak intenzivne europske turneje za Bidena, koja će završiti summitom u Ženevi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close