Crna Gora

Neustajanje na himnu neće biti kažnjivo

U dokumentu koji je jučer podržao Odbor, nema kaznenih odredbi za neustajanje na himnu.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2019. u 09:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupštinski Zakonodavni odbor Crne Gore podržao je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti čime su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na himnu. 

Naime, spomenutim zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne te zemlje, međutim, u odnosu na prvobitni prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, u dokumentu koji je jučer podržao Odbor, nema kaznenih odredbi za neustajanje na himnu. 

Te odredbe su zapravo prethodno bile uključene u prijedlog Zakona o javnom redu i miru, koji u Skupštini nije dobio potrebnu većinu, javljaju crnogorski mediji. 

Prijedlog zakona utvrdila je Vlada 4. listopada prošle godine, a parlamentu je dostavljen 25. siječnja. 

Izmjenama Zakona, koje je podržao Zakonodavni odbor, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravnu osobu koja upotrebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore. 

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo što, ispravi, doda ili izmijeni, upotrebi kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje pod ili kao prostirka ili zavjesa. 

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore. 

Kazne za odgovorne osobe su od 300 do dvije tisuće eura, za fizičke osobe od 300 do dvije tisuće, a za poduzetnike od 300 do šest tisuća eura. 

Kako se dodaje, tim zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država, prenio je Tanjug. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close