Donald Neely

Beskućnik tuži državu

Uhićenje je izazvalo gnjev javnosti na društvenim mrežama, a u više komentara je rečeno da je taj čin podsjetio na praksu iz robovlasničke ere.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2020. u 15:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afroamerikanac Donald Neely tužio je vlasti i policiju američke savezne države Texasa i traži milijun dolara odštete zbog prošlogodišnjeg uhićenja tijekom kojeg tvrdi da je bio ponižavan i fizički zlostavljan.

Beskućnik Neely uhićen je u kolovozu prošle godine zbog ulaska na privatni posjed, a dvojica policajaca konjanika su ga vezali lisicama i vezanog vodili ulicom.

To uhićenje je izazvalo gnjev javnosti na društvenim mrežama, a u više komentara je rečeno da je taj čin podsjetio na praksu iz robovlasničke ere.

Nakon što je sud odbacio tužbu protiv Neelyja zbog ulaska na tuđi posjed, 44-godišnji Neely je tužio vlasti i policiju Texasa i traži odštetu za pretrpljeno poniženje, strah i traumu.

Reuters / Fotografija uhićenja Neelyja

U tužbi, predanoj na Sudu u Galvestonu, se navodi kako je Neely i lakše ozlijeđen tijekom brutalnog uhićenja.

''Neely je pretrpio traumu jer je nad njim primijenjena praksa poput robovlasničkog tretiranja robova'', navodi se u tužbi.

Šef policije u Galvestonu Vernon Hale izjavio je kako policajci konjaničke jedinice jesu primijenili metodu uhićenja koji se uči na akademiji, ali kako je uvjeren da je to bio loš odabir metode jer se kontekst promijenio s obzirom na opće stanje u SAD-u.

Internom istragom policija je utvrdila da policajci nisu prekršili pravilnik i zakone tijekom uhićenja.

Video: Body cam footage released of Donald Neely arrest in Galveston
Kopirati
Drag cursor here to close