'Vrući kromopir'

Beskućnici uzvratili hrvatskoj predsjednici: Prošetajte s nama, možda progledate

Kolinda Grabar-Kitarović je ustvrdila da na ulicama Zagreba - nema beskućnika.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2019. u 11:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je doputovala u posjet Zagrebu, gradu u kojem živi i radi.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, predsjednica je dala izjavu za medije na Zagrebačkom velesajmu. Između ostalog, Kolinda Grabar-Kitarović je ustvrdila da na ulicama Zagreba - nema beskućnika.

"Znala sam dosta toga jer živim ovdje i susrećem se s gradonačelnikom, međutim, jesam, čula sam dosta podataka, posebno oko socijalnih davanja. Vidite da na ulicama grada, za razliku od mnogih gradova, nema beskućnika. Zagreb je beskućnicima omogućio krov nad glavom", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Svakome ko Zagrebom pješači, umjesto da se vozi u koloni blindiranih vozila, jasno da to jednostavno nije istina, a sada su na Kolindinu skandaloznu izjavu reagirali i iz Hrvatske mreže za beskućnike piše Index.hr.

Njihova objava s Facebooka prenijeta je u cijelosti:

"Dugo me ovako nešto nije šokiralo kao ova izjava, pomalo i iz razloga jer je od osobe koja je do danas bila i nadalje moj favorit za predsjednika/cu.

Često sam u medijima isticao dobru socijalnu politiku Grada Zagreba i zahvalu Gradonačelniku za Prihvatilište u Velikoj Kosnici, narodne kuhinje, socijalne samoposluge i druge usluge koje se pružaju siromašnima i socijalno isključenima. I sada, sve pohvale Gradu Zagrebu koji je prošle godine bio i najveći donator za odlazak Hrvatske reprezentacije beskućnika na Homeless World Cup u Mexico.

Uprkos trudu Grada Zagreba, na zagrebačkim ulicama i objektima koji nisu namijenjeni za stanovanje, najmanje je 500 beskućnika. Na adresama podružnica CZSS Zagreb prijavljeno je oko 300 beskućnika. Podsjećam da se na adresu Centra mogu prijaviti samo oni koji su zadnje prebivalište imali na području Grada Zagreba. U dva prihvatilišta trenutno je smješteno 130 beskućnika te u prenoćištu u Jukićevoj 40-tak. Najveći broj beskućnika na zagrebačkim ulicama je s drugih područja Hrvatske u kojima gotovo da nema nikakvih usluga za njih pa su prisiljeni doći u Zagreb i ako ništa drugo, prehraniti se mnogim narodnim kuhinjama. Mnogi dolaze i zbog posla i ako ga ne nađu ili izgube, ostaju.

Podsjećam da mnogi veliki gradovi i središta županija, zakonski obveznici finansiranja brige o beskućnicima ništa ne čine da ih zbrinu pa dolaze u Zagreb da ne bi gladovali.

Zakonodavac je vrući krompir, beskućnike "uvalio" lokalnoj vlasti ne želeći priznati da je među njima najveći broj onih koji ispunjavaju zakonske uvjete za stalni smještaj (psihički bolesni, stariji od 65 godina, osobe s intelektualnim teškoćama, radno nesposobni zbog bolesti itd.) i da trebaju biti briga nadležnog ministarstva , a ne lokalaca.

Da bi pomogli najugroženijim beskućnicima (bez prebivališta, ličnih dokumenata, prihoda itd.) zaposlenici i volonteri HMB-a i udruge Savao svaki utorak i petak idu na teren i pomažu im. HMB je osnovala i Centar za pomoć i podršku beskućnicima te posjeduje dugi popis onih koji su doslovno na ulici, možda ga Predsjednica želi pogledati.

Ne želim više širiti ovu tužnu priču o najisključenijoj grupi naših sugrađana, nego pozivam predsjednicu koja obilazi cijelu Hrvatsku da nađe vremena i jednu večer prošeta s nama naprimjer samo po glavnom kolodvoru i vagonima, možda progleda."

Kopirati
Drag cursor here to close