Uvjeti se postavljaju

Beograd - Priština: Mogherini će organizirati novi sastanak, ali..

Razgovori u užem formatu bit će nastavljeni u Parizu 1. ili 2. srpnja, izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić, istaknuvši kako će trebati uložiti puno dodatnog napora da bi se došlo do rješenja
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2019. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sasatanak u Berlinu doprinos je i pomoć dijalogu Beograda i Prištine, ali će EU nastaviti posredovati između dviju strana, poručila je u utorak Maja Kocijančič, glasnogovornica europske povjerenice za vanjsku i sugurnosnu politiku Federice Mogherini.

“Pozdravljamo svaki angažman na potpori dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU”, rekla je Kocijančič u izjavi dopisniku Radio-televizije Srbije (RTS).

Mogherini će organizirati novi sastanak, ali..

Odgovarajući na pitanje da li je sastankom u Berlinu došlo do promjene formata u dosadašnjem dijalogu, Kocijančič je naglasila da će Mogherini nastaviti kontakte sa stranama i sudjelovati na sastanku procesa Brdo-Brijuni u Tirani 8. i 9. svibnja.

“Federica Mogherini spremna je organizirati novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora suspendirati carine kako bi brz nastavak dijaloga bio moguć”, rekla je Kocijančič, a prenosi Hina.

Ona je, kako navodi RTS, ocijenila da je sastanak u Berlinu bio “važan signal” spremnosti dviju zemalja članica Unije – Francuske i Njemačke, da sa više posvećenosti podupru dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Kocijančič je upozorila na brojne bilateralne susrete koje je Mogherini imala u Berlinu s političkim vođama regije, tijekom kojih se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regiji.

U tom je kontekstu – uz potvrdu važnosti regionalne suradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja – dogovor iz Prespe između Grčke i Sjeverne Makedonije postavio “povijesni primjer”, ocijenila je Kocijančič.

Nema konkretnog dogovora

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog o tome nastavi.

Razgovori u užem formatu bit će nastavljeni u Parizu 1. ili 2. srpnja, izjavio je za srbijanske medije predsjednik Aleksandar Vučić, istaknuvši kako će trebati uložiti puno dodatnog napora da bi se došlo do rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close