Blokada dijaloga

Beograd i Priština: Rješenje nametnuto ''s vana'' ne može funkcionirati

"Rješenje nametnuto izvana ne može funkcionirati"
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2019. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine treba biti glavni cilj sastanka u Berlinu 29. travnja, koji su organizirali lideri Njemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim dužnosnicima, izjavio je komesar EU za proširenje Jonahes Han.

Han je naglasio da održivo rješenje za Kosovo i Metohiju mora da dođe iz Beograda i Prištine i oni moraju i da ga provedu, prenosi Srna.

"Rješenje nametnuto izvana ne može funkcionirati", rekao je Han za agenciju DPA.

On je naveo da je integracija zapadnog Balkana u EU politički prioritet za cijelu EU, prenose beogradski mediji.

"To mora biti i signal na ovom sastanku u Berlinu. Rješenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regiji će biti postignuti samo ako djelujemo usklađeno i zapadni Balkan vjerodostojno, kao što je jednoglasno odlučeno, vezujemo za EU ", rekao je Han.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizirat će 29. travnja u Berlinu konferenciju na koju su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Europske komisije.

Njemačka i Francuska su i pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Kopirati
Drag cursor here to close