''Politički čin''

Beograd: Homoseksualni mimohod prošao bez incidenata

U povorci je bio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio kako puža potporu sudionicima mimohoda kao "građanin koji se zalaže za toleranciju i bori sa predrasudama".
Vijesti / Svijet | 29. 06. 2019. u 19:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tanjug / Povorka ponosa u Beogradu

U središtu Beograda u subotu je održan mimohod pripadnika LGBT zajednice "Ponos Srbije", a povorka aktivista koji se bore za prava LGBT populacije, praćena jakim policijskim osiguranjem, prvi puta za pet godina koliko organiziraju skup, prošla je bez incidenata središnjom pješačkom zonom. 

U pratnji policije, privatnih zaštitara i pripadnika žandarmerije MUP-a Srbije, mimohod  pod sloganom "Borba još uvijek traje - pridruži se!", ispisanim na transprentu na čelu povorke, protekao je bez incidenata. 

Sudionici su nosili parole: "Hoćemo da se pravno vidimo", "Moj život, moja pravila", "Prevencija zločina iz mržnje", "Volite svoje LGBT prijatelje", "A što ćemo ljubav kriti", "Adam i Steva, Ema i Eva", "Neka ljubi tko god koga hoće". 


U povorci je bio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio kako puža potporu sudionicima mimohoda kao "građanin koji se zalaže za toleranciju i bori sa predrasudama". 

‘’Želim i na dalje da propagiramo borbu protiv diskriminiranja’’, rekao je novinarima Ružić, naglasivši kako je važno da su "LGBT organizacije solidarno prepoznale i afirmiraju i prava osoba sa invaliditetom". 

Ove godine sudionici Parade "Ponos Srbije" istaknuli su četiri zahtjeva: zakonsko-pravno reguliranje istopolna partnerstva,  depatologiziranje transrodnih identiteta i dostupnost hormonske terapije,  senzibiliranje državnih institucija  za rad sa pripadnicima LGBT zajednice, te izdvajanje dijela proračuna za nevladin sekor i za organizacije LGBT zajednice. 

 "Ovo je politički čin kojim LGBT zajednica skreće pažnju na svoje probleme’’, izjavila je aktivistica udruge Egal Anđela Čeh. 

Povjerenica za zaštitu ravnopravnocti Brankica Janković ohrabrila je sve pojedince LGBT populacije da podnose pritužbe na diskriminiranje, navodeći da su to dosad pretežiti činile organizacije i udruge u kojima su okupljeni. 

‘’I dalje se u javnom prostoru može čuti govor mržnje - i od utjecajnih političara, uz nedopustiv odnos i vrijeđanja prema seksualnim manjinama, upozorila Jovanović’’, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close