Neovisnost Katalonije

Barcelona: Policija rastjerala prosvjednike, 89 ozlijeđenih

Ozlijeđeno je 89 osoba od čega 60 u Barceloni, izvijestila je hitna pomoć.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2019. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonska i španjolska nacionalna policija preuzele su u noći na subotu kontrolu nad ulicama Barcelone i drugih katalonskih gradova rastjeravši prosvjednike koji su tijekom šest sati iza zapaljenih barikada kamenjem sudjelovali u sukobu iza kojega je ostalo 89 ozlijeđenih.

U petak navečer došlo je do najžešćih sukoba katalonskih zagovornika nezavisnosti i policije od kada su u ponedjeljak izrečene zatvorske kazne katalonskim liderima osuđenima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017.
Situacija u središtu Barcelone smirila se nakon što se ono bilo pretvorilo u bojno polje.

Bile su zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su prosvjednici zamaskiranih lica zasipali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila ispaljujući gumene metke i suzavac te koristila palice. Do nereda je došlo i u drugim katalonskim gradovima gdje su također organizirani prosvjedi.

Ozlijeđeno je 89 osoba od čega 60 u Barceloni, izvijestila je hitna pomoć.

Policijska svjetla obasjavaju noć u glavnom gradu Katalonije gdje vatrogasci nastoje ugasiti preostale zapaljene kontejnere za smeće koji su služili kao barikade. Na ulicama su porušene željezne ograde i razbacane cigle korištene u sukobu. Prema posljednjim informacijama uhićeno je 27 osoba.

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Prosvjednici traže odcjepljenje od Španjolske i puštanje na slobodu zatvorenih dužnosnika.

Kabinet katalonskog predsjednika vlade Quima Torra sazvao je kasno navečer hitan sastanak. Ujutro će biti održan novi a onda bi se trebao obratiti javnosti.

Katalonska vlada, sastavljena od dviju stranaka za nezavisnost, posljednjih dana apelira na masovne i mirne prosvjede.

Generalni štrajk koji traje od petka na poziv sindikata koji zagovaraju samostalnost obuhvatio je oko 68 posto industrijske aktivnosti u Kataloniji te oko 70 posto trgovačke, podatak je katalonske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close