Šest metara visoka lutka

Balon "Beba Trump" će letjeti u Londonu povodom dolaska Trumpa

Udruga koja nastoji pustiti balon, rekla je u nedjelju da će "Beba Trump" letjeti nad lokacijama koje će Donald Trump obilaziti tijekom posjete.
Vijesti / Svijet | 03. 06. 2019. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Beba Trump", balon na napuhavanje koji je bio u središtu prosvjeda prilikom dolaska američkog predsjednika u London prošle godine, ponovno će letjeti ovaj tjedan povodom ponovnog Trumpovog posjeta Velikoj Britaniji koji uključuje i raskošan domjenak s kraljicom, izjavili su aktivisti.

Udruga koja nastoji pustiti balon, rekla je u nedjelju da će "Beba Trump" letjeti nad lokacijama koje će Donald Trump obilaziti tijekom posjete, piše Hina. 

Šest metara visoka lutka na napuhavanje narančaste boje s Trumpovim likom odjevenim u pelene, postala je simbol stotine tisuća protivnika Trumpa koji su okupirali centar Londona tijekom njegovog prošlog posjeta.

"Trump će se truditi izbjeći javnost tijekom posjeta no s balonom "Beba Trump" ćemo poslati jasnu poruku solidarnosti onima na koje je njegova politika utjecala", rekao je Ajuub Faraji, jedan od organizatora koji sebe nazivaju "dadiljama" balona "Bebe Trump".

Trump i njegova žena Melanija će biti u državnom posjetu od 3. do 5. lipnja kojeg će obilježiti kraljevska pompa i državni banket u Buckinghamskoj palači. Iako ih je kraljica Elizabeta osobno pozvala, njezinu odluku su prenijeli političari.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je odobrio prosvjednicima puštanje balona prošle godine, žestoko se protivi vladinoj odluci u pridavanju toliko velike počasti Trumpu ove godine.

"Nije nimalo britanski prostirati crveni tepih predsjedniku čije razdorno ponašanje nije u skladu s idealima na kojima su Sjedinjene Države izgrađene, a to su jednakost i sloboda vjeroispovijesti", rekao je Khan za novine Observer.

Nigel Farage, jedan od Trumpovih pristaša i jedan od predvodnika kampanje za izlazak Britanije iz Europske unije, ocijenio je odluku puštanja balona "najvećom uvredom nekom predsjedniku ikada".

Iako je većina Britanaca neprijateljski raspoložena prema Trumpu, poziva se na ublažavanje prosvjeda protiv njega tijekom posjeta kada će prisustvovati obilježavanju 75. godišnjice "Dana D" kada su se američke i britanske snage iskrcale na plažama Francuske koja je bila pod nacističkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Nije sve o Donald Trumpu, bit je u davanju počasti važnoj ofanzivi koja je pridonijela završetku rata u Europi", pišu novine Evening Standard dodajući da je za mnoge preživjele veterane ovo posljednja važna godišnjica na kojoj će moći prisustvovati.

"Američki predsjednik ima pravo prisustvovati tome što god mi mislili o njemu te bi mu trebali poželjeti dobrodošlicu povodom ove važne obljetnice."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Kopirati
Drag cursor here to close