Podvukao kočnicu

Austrijski ministar zdravstva podnio ostavku zbog iscrpljujućeg posla

"Shvatio sam da sada moram povući kočnicu", rekao je političar Zelenih, dodajući da država u ovoj fazi treba apsolutno sposobnog ministra zdravlja.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2021. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober (60), podnio je ostavku iz zdravstvenih razloga nakon što se drugi put srušio prije tjedan dana, rekao je u utorak u Beču.

"Shvatio sam da sada moram povući kočnicu", rekao je političar Zelenih, dodajući da država u ovoj fazi treba apsolutno sposobnog ministra zdravlja.

Anschober je bio zadužen za zdravstvo, koje je postalo ključno ministarstvo u pandemiji, od početka vlade konzervativne Austrijske narodne stranke (OeVP) i Zelenih u siječnju 2020. Radio je 14 mjeseci.

U ljeto 2020. njegovo mirno i staloženo držanje učinilo ga je povremeno toliko popularnim da je u anketama o saveznim političarima svrgnuo kancelara Sebastiana Kurza s prvog mjesta.

"Jedna od mojih prednosti je ta što zapravo postajem vrlo smiren u kriznim situacijama", rekao je jednom Anschober.

Međutim, bio je odgovoran i za brojne tehničke pogreške u poplavi propisa koje je izdao njegov ured tijekom pandemije.

Nedavno su ga krivili i za probleme na početku kampanje cijepljenja te probleme u komunikaciji.

Najviši dužnosnik u njegovu odjelu navodno ga nije obavijestio o mogućnosti daljnjih narudžbi za doze cjepiva. To je dovelo do otvorenog sukoba s Kurzom.

Anschoberov odlazak znači da Kurz drugi put mora zamijeniti nekog člana vlade.

U siječnju je ministrica obitelji i rada Christine Aschbacher dala ostavku nakon optužbi za plagijat svoje disertacije, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close