Pad Vlade

Austrijska ekstremna desnica pomoći će u izglasavanju nepovjerenja Kurzu

Strache je podnio ostavku kao vicekancelar i čelnik stranke, dok je Kurz sazvao prijevremene izbore i uspostavio prelaznu vladu bez ministara iz FPOe.
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2019. u 11:46 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska ekstremno desničarska Slobodarska stranka (FPOe) vjerojatno će dati neophodne glasove za smjenu kancelara Sebastiana Kurza tijekom glasovanja o povjerenju u ponedjeljak, izjavio je novinarima kandidat za čelnika FPOe Norbert Hoffer.

FPOe je bila u koalicijskoj vladi s Kurzovom konzervativnom Narodnom strankom do prošlog tjedna, kada se koalicija raspala zbog objave snimka na kome čelniku FPOe Heinz-Christianu Stracheu nudi infastrukturni ugovori i medijski sporazumi žena koja je predstavljena kao bogati donator s vezama s Rusijom.

Strache je podnio ostavku kao vicekancelar i čelnik stranke, dok je Kurz sazvao prijevremene izbore i uspostavio prelaznu vladu bez ministara iz FPOe.

Socijaldemokrati (SPOe) planiraju sazvati glasovanje o povjerenju prijelaznoj vladi tijekom dana, a glasovi FPOe omogućili bi im neophodnu većinu za svrgavanje vlade.

Čelnica SPOe Pamela Rendi-Wagner tvrdi da Kurz neće uspjeti pridobiti podršku za svoju manjinsku vladu od opozicije u Narodnom vijeću, donjem domu austrijskog parlamenta.

''Kurz nije poduzeo nikakve mjere na gradnji povjerenja'', navodi ona u izjavi za javnost.

Hofer, koji je bio ministar prometa do prošlog tjedna, izjavio je da se treba očekivati vlada eksperata do izbora, koji se trebaju održati u rujnu.

'Nitko se ne bi trebao plašiti eksperata'', izjavio je on novinarima dok je odlazio na stranački sastanak.

Iako je moguće da Kurz napusti položaj, njegove šanse na izborima su velike.

Njegova stranka OeVP ostvarila je uvjerljivu pobjedu na europskim izborima u nedjelju, dok je anketa objavljena u subotu pokazala da 62 posto ispitanika smtra Kurzovu prelaznu vladu najboljim rješenjem za sada, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close