Ide se ka normalizaciji

Austrija otvara granicu prema Njemačkoj, priprema se otvaranje i ostalih granica

Prvi stupanj bi na snagu stupio već ovog petka a sastojao bi se u prelasku potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. lipnja bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2020. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija od sredine lipnja otvara svoje granice prema Njemačkoj a trenutno se pregovara i o otvaranju granica prema ostalim susjednim zemljama, priopćio je Kancelarski ured u Beču u srijedu.

Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je u jučerašnjem razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stupnja.

Prvi stupanj bi na snagu stupio već ovog petka a sastojao bi se u prelasku potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. lipnja bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute.

Kako stoji u priopćenju kancelarskog ureda "Austrija teži olakšavanju prelazaka granice" i s ostalim susjednim zemljama. Preduvjet otvaranju granica prema susjednim zemljama je da "širenja zaraze bude pod kontrolom".

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger je prije toga u razgovoru za radio postaju Oe1 naglasila kako putovanja u turistička odredišta Italiju i Španjolsku još neko vrijeme neće biti moguća.

"Temelj odluke o otvaranju granice je broj zaraza. Zato će isprva biti otvorene granice prema Njemačkoj i istočnim susjedima", rekla je Koestinger.

Ona je objasnila kako su u Italiji i Španjolskoj još uvijek na snazi ograničene mjere kretanja unutar zemlje te će zato otvaranje granica prema ovim zemljama trajati još dulje vrijeme.

Odlasku na odmor u dalje odredišta poput Grčke će do daljnjeg biti nemoguća zbog nedostatka komercijalnih letova prema ovim zemljama, objasnila je ministrica.

Kopirati
Drag cursor here to close