Australci žele kući

Australija postala "žrtva svog uspjeha" u borbi s covidom-19

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australska pobjeda u borbi s covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je u nedjelju australski ministar obrazovanja.

Australija je u ožujku zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dva tjedna provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prvi tjedan u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

"Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta s covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju", izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku postaju Sky News.

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput tisuća međunarodnih studenata. "Unutar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti", izjavio je ministar obrazovanja.

No, dodao je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente, prenosi Hina. Strani učenici su pridonosili australskoj ekonomiji s 35 milijardi australskih dolara pa se gradovi poput Cabberre nadaju da će se polako i njima dopustiti povratak 2021.

Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti covid-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom Australci povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close