Osnivač Wikileaksa

Assange odbija izručenje SAD-u

Osnivač Wikileaksa Julian Assange rekao je u četvrtak na sudu u Londonu kako ne želi biti izručen Sjedinjenjim Američkim Državama.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2019. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski sud u srijedu ga je osudio na 50 tjedana zatvora jer je prekršio odredbe jamčevine

Osnivač Wikileaksa Julian Assange rekao je u četvrtak na sudu u Londonu kako ne želi biti izručen Sjedinjenjim Američkim Državama koje ga optužuju za izvlačenje tajnih dokumenata iz američkog ministarstva obrane.

Assange je izjavu sudu dao putem videolinka iz britanskog zatvora, javlja Reuters.

Sudac je ročište odgodio do 30. svibnja kada će biti proceduralno saslušanje, dok je detaljnije saslušanje planirano za 12. lipnja.

Australac Julian Assange uhićen je 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil. Britanski sud u srijedu ga je osudio na 50 tjedana zatvora jer je prekršio odredbe jamčevine kada se prije sedam godina saktio u ekvadorsku ambasadu.

Podsjetimo, Assange se zbog optužbi za silovanje u Švedskoj sklonio u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu u kojem je proveo gotovo sedam godina.

Uhićen je 11. travnja nakon što mu je ukinut azil. Iako je slučaj u Švedskoj u međuvremenu pao, Assange je strahovao od izručenja SAD-u koje ga traže zbog "zavjere", odnosno otkrivanja povjerljivih podataka. Iz policije su kasnije potvrdili kako je 47-godišnji australski državljanin "uhićen u ime vlasti SAD-a".

Kopirati
Drag cursor here to close