Melzer

Assange je podvrgnut 'psihičkoj torturi'

Nils Melzer, specijalni izvjestitelj UN-a za torturu koji je posjetio Assangea u zatvoru visoke sigurnosti u Londonu 9. svibnja, izrazio je zabrinutost novim američkim optužbama protiv Assangea i ponovio apel da on ne bude izručen Washingtonu.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2019. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange podvrgnut je "psihičkoj torturi" tijekom kampanje iznošenja uvreda protiv njega u medijima, sudovima i među političarima, izjavio je u petak istražitelj UN-a za ljudska prava. 

Nils Melzer, specijalni izvjestitelj UN-a za torturu koji je posjetio Assangea u zatvoru visoke sigurnosti u Londonu 9. svibnja, izrazio je zabrinutost novim američkim optužbama protiv Assangea i ponovio apel da on ne bude izručen Washingtonu. 

Assange je jučer bio lošeg zdravstvenog stanja i nije se pojavio putem video linka na ročištu o izručenju Sjedinjenim Državama, izjavio je Reutersu njegov odvjetnik Gareth Peirce. On je u bolničkoj jedinici zatvora.   

''Gospodin Assange namjerno je izlagan, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, nehumanog tretmana ili kažnjavanja, čiji se kumulativni efekti mogu samo opisati kao psihička tortura'', navodi Melzer u izjavi za javnost. 

On smatra očiglednim da je zdravlje Assangea teško ugroženo u ekstremno neprijateljskom i selektivno nastrojenom okruženju brojne godine. 

''Pored narušenog psihičkog zdravlja, Assange pokazuje sve simptome tipične za dugu izloženost psihičkoj torturi, uključujući stres, kroničnu nervozu i intenzivnu psihičku traumu'', dodao je. 

Sjedinjene Države traže izručenje Assangea, koji je prisilno izvučen iz ekvadorske ambasade u Londonu 11. travnja nakon što mu je ukinut azil, zbog jednog od najvećih curenja povjerljivih informacija u američkoj povijesti. 

Australac, kome je sada 47 godina, prekršio je odredbe kaucije i potražio je utočište u ekvadorskoj ambasadi 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju. Švedska je početkom maja ponovo otvorila istragu protiv njega. Assange negira švedske navode o silovanju. 

Sjedinjene Države optužile su Assangea za špijunažu, navodeći da je on nezakonito objavio imena povjerljivih izvora i pomagao bivšem vojnom analitičaru Chelsea Manningu u omogućavanju pristupa povjerljivim informacijama. On se suočava s 18 točaka optužbe i višedesetljetnom zatvorskom kaznom ukoliko bude osuđen. 

''Moja najveća briga je da će u Sjedinjenim Državama gospodin Assange biti izložen realnom riziku teških kršenja njegovih ljudskih prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja, pravo na pošteno suđenje i zabranu mučenja i drugog nečovječnog ili degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja'', izjavio je Melzer. 

Assange je stekao svjetsku popularnost 2010. kada je WikiLeaks objavio povjerljivi snimak američke vojske koji prikazuje napad Apache helikoptera u Bagdadu u kome je ubijeno desetak ljudi, među kojima i dva člana Reutersovog novinarskog osoblja. 

''Od 2010. u tijeku je nemilosrdna i neograničena kampanja javnog vrijeđanja, uznemiravanja i defamacije gospodina Assangea, ne samo u Sjedinjenim Državama, nego također i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj i odnedavno u Ekvadoru'',  izjavio je Melzer, ukazujući na medije i društvene mreže, kao i na neimenovane visoke političke ličnosti i pravosudne službenike angažirane u njegovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close