Rat u Siriji

Asadov juriš uz pomoć Rusije: U tijeku velika ofenziva sirijske vojske na Homs

Vijesti / Svijet | 15. 10. 2015. u 17:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijske vojne snage, kojima potporu u zračnim napadima pružaju ruske vojne snage, tvrde da su njihove trupe u četvrtak počele operaciju širokih razmjera na središnje područje pokrajine Homs koju drže pobunjenici.

"Naše oružane snage, uz potporu zračnih i kopnenih vojnih snaga, počele su operaciju širokih razmjera na teroristička uporišta u gradovima Talbisehu i Teir Malehu u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Homsa", izvijestila je sirijska televizija, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

Izvor je kazao i da su vladine snage uništile skladišta oružja i dva pobunjenička uporišta u područjima pod kontrolom ''terorista'', što je termin koji sirijski režim koristi da bi opisao oporbene pobunjeničke snage.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava objavio je da su sirijske snage napredovale prema selu Khalidje na sjevernom rubu pokrajine Homs.

Opservatorij također izvješćuje da je u ruskim zračnim napadima ubijeno najmanje 10 osoba. Oni su raketirali područja Homsa pod pobunjeničkom kontrolom u kojima traju žestoki okršaji između snaga režima i islamističkih pobunjenika.

Na Talbiseh i Teri Maleh od jutra je izvedeno više od 15 ruskih zračnih napada.

Po informacijama Opservatorija, koji informacije prikuplja zahvaljujući mreži aktivista iz cijele Sirije, među ubijenima je šest pobunjeničkih boraca.

Poginuli zapovjednici ISIL-a

Jedan od ključnih čelnika Islamske države ubijen je u ruskom zračnom udaru u pokrajini Homs, priopćio je u četvrtak sirijski vojni izvor novinskoj agenciji Sputnik.  Početni izvještaji ukazuju da bi to mogao biti Abu Bakr al-Shishani, terorista rođen u Čečeniji i jedna od vodećih osoba ISIL-a.

''U ruskom zračnom udaru izvedenom u pokranjini Homs 14. listopada uništena je skupina militanata skupa s Čečenom Abu Bakrom al-Shishanijem, čelnikom terorističke skupine Ahrar ash-Sham'' izjavio je izvor.

Tijekom dana je sirijska državna novinska agencija Sana javila da je sirijska vojska ubila drugog čelnika Ahrar ash-Shama, šejha Omara Mustafu al-Khodra, i njegovog vodećeg savjetnika Khaleda Abu Anasa.

Kopirati
Drag cursor here to close