Broj izbjeglica

Anketa u Njemačkoj: Većina stanovnika želi ograničiti broj tražitelja azila

Nadmoćnih 56 posto ispitanika odgovorilo je u korist uvođenja takve stroge kontrole migracije, u usporedbi sa samo 28 posto koji su bili protiv.
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2017. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina Nijemaca želi limitirati broj tražitelja azila koje ta zemlja prihvati svake godine, sudeći po rezultatima koje je u petak objavila njemačka novinska agencija Deutsche Presse-Agentur (DPA).

U anketi koju je provela međunarodna anketarska tvrtka 'YouGov'  2.407 ispitanika je pitano što misle o gornjoj granici broja izbjeglica koju traži konzervativna Kršćansko- socijalna unija (CSU) kako bi bili uključeni u zakonski program takozvane "Jamajka" koalicije, termina kojim se opisuje eventualna alijansa između Kršćansko-demokratske unije (CSU) kancelarke Angele Merkel, Slobodne demokratske stranke (FDP) i stranke Zelenih.

Nadmoćnih 56 posto ispitanika odgovorilo je u korist uvođenja takve stroge kontrole migracije, u usporedbi sa samo 28 posto koji su bili protiv. 

CSU želi da limitira godišnji broj tražitelja azila u Njemačkoj na 200.000 ali se suočava s otporom eventualnih budućih koalicijskih partnera. Merkel je u više navrata odbijala fiksirani gornji limit i ima podršku FDP-a i Zelenih.

Sudeći po anketi 'YouGov', 55 posto glasača CDU/CSU glasalo je, ipak u korist limitiranja broja izbjeglica, u usporedbi s 36 posto koji se protive toj mjeri.

Glasači stranke Alternativa za Njemačku (AfD) pokazuju najveću podršku prijedlogu CSU, uz 96 posto njih koji žele uvođenje godišnjeg limita.

Zeleni su jedina stranka čijih je većina glasača (60 naprema 26 posto) odbacila limit; 69 posto glasača FDP i 54 posto pristalica Socijaldemokrata zalažu se za limit.

Sudeći po podacima koje je objavilo njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, broj tražitelja azila u Njemačkoj dostigao je 280.000 u prošloj godini. U 2015. ta brojka je iznosila 890.000 ljudi, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close