Bombardiranje bolnica je ratni zločin

Amnesty i UN upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu

Dvojica čelnika Ujedinjenih naroda u petak su upozorila da ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja travnja, prijeti opasnost izbijanja "humanitarne katastrofe" u sirijskoj pokrajini Idlib.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2019. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:EPA / Bombardiranje bolnica je ratni zločin

Sirijski režim, uz rusku podršku, vodi "namjerni i sustavni napad" na medicinske strukture na sjeverozapadu Sirije, upozorio je u petak Amnesty International i pozvao UN da okonča te "zločine protiv čovječnosti", a UN-ovi čelnici upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu.

Dvojica čelnika Ujedinjenih naroda u petak su upozorila da ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja travnja, prijeti opasnost izbijanja "humanitarne katastrofe" u sirijskoj pokrajini Idlib.

"Pozivamo sve strane na prekid neprijateljstava", rekla je Amerikanka Rosemary DiCarlo, zamjenica glavnog tajnika UN-a za vanjske poslove. "Prijeti humanitarna katastrofa", istaknula je tijekom drugog zasjedanja u tjedan dana. Desetog svibnja se na prvom sastanku iza zatvorenih vrata, Rusija, koja podržava režim u Damasku, suprostavila zajedničkom stajalištu Vijeća sigurnosti o okončanju sukoba, prenosi HINA.

Zamjenik glavnog tajnika UN-a za vanjske poslove Britanac Mark Lowcook je govorio o "strašnoj eskalaciji i oko 80.000 osoba koje nemaju kuda otići".

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je za petak sastanak zbog pogoršanja stanja u pokrajini Idlib, koju su vlast Bašara al-Asada i rusko zrakoplovstvo posljednjih tjedana bombardirali.

Na meti napada su bili uglavnom jug Idliba i sjever susjedne regije Hame, teritoriji koje kontrolira Hajat Tahrir al-Šam, bivši sirijski ogranak al-Kaide i druge džihadističke skupine.

"Vijeće sigurnosti mora razmotriti zločine protiv čovječnosti u Idlibu", istaknuo je Amnesty u priopćenju i upozorio na namjerne i sustavne napade na bolnice i medicinske strukture i pozvao na vršenje pritiska na Rusiju.

Oko 18 medicinskih struktura je uništeno od kraja travnja, naveo je UN.

"Bombardiranje bolnica je ratni zločin", zaključio je Amnesty.

Kopirati
Drag cursor here to close