SPC i politika

Amfilohije optužio Vučića da će prodati Kosovo

"Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja... Sramna je to priča", kazao je Amfilohije.
Vijesti / Svijet | 08. 09. 2019. u 20:29 Bljesak.info
Kopirati
Foto: RT  / Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije upozorio je da će vlast u Beogradu "izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju" što, kako je naveo, potvrđuje nedavna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez "kompromisnog rješenja".

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja... Sramna je to priča", kazao je Amfilohije obraćajući se vjernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gdje se obilježava 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije SPC-a.

Kako je prenio portal Kossev, mitropolit je kritizirao one koji kosovski zavjet proglašavaju "mitologijom", navodeći da je taj zavjet "ugrađen u povijest i samo biće srpskog naroda".

"Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod Božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti vjeran Bogu i svetinjama izvornim", naveo je Amfilohije.

Kopirati