Koalicija

Amerikanci započeli s povlačenjem iz Sirije

Rusija, koja je razmjestila svoje snage u Siriji kao podršku vladi u Damasku, priopćila je kako ima dojam da SAD žele ostati unatoč najavljenom povlačenju američkih vojnika.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2019. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija pod američkim vodstvom protiv tzv. Islamske države počela je s povlačenjem iz Sirije, priopćio je u petak koalicijski glasnogovornik.

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa u prošlom mjesecu da povlači 2.000 američkih vojnika zapanjila je saveznike koji su se pridružili Washingtonu u borbi protiv tzv. Islamske države u Siriji. Visoki američki dužnosnici također su bili šokirani, među njima i ministar obrane Jim Mattis, koji je podnio ostavku u znak prosvjeda, navodi Reuters.

''Koalicija je započela proces ciljanog povlačenja iz Sirije. Zbog operativne sigurnosti nećemo govoriti o konkretnim vremenskim rokovima, lokacijama ili pokretima vojnika'', izjavio je koalicijski glasnogovornik, pukovnik Sean Ryan.

Rusija, koja je razmjestila svoje snage u Siriji kao podršku vladi u Damasku, priopćila je kako ima dojam da SAD žele ostati unatoč najavljenom povlačenju američkih vojnika, javila je novinska agencija RIA.

Mještani u blizini graničnih prijelaza koje obično koriste američki vojnici pri dolasku i odlasku iz Sirije priopćili su kako nisu uočili pokrete američkih vojnika većeg opsega u petak.

S jedne strane, Turska namjerava pokrenuti vojnu kampanju protiv kurdskih snaga koje su u savezništvu sa Sjedinjenim Državama. S druge strane, sirijska vlada, koja uživa podršku Rusije i Irana, vidi priliku za preuzimanjem kontrole nad velikim površinama zemlje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je da će zaštita američkih kurdskih saveznika biti preduvjet za američko povlačenje. To je naišlo na osudu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, koji je nazvao Boltonove komentare ''ozbiljnom greškom''.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji u ovom tjednu obilazi Bliski istok kako bi pružio uvjeravanja saveznicima u predanost Washingtiona regionalnoj sigurnosti, izjavio je u četvrtak da povlačenje neće biti ugroženo unatoč turskim prijetnjama.

Kurdske skupine koje kontroliraju sjever zemlje okrenule su se Moskvi i Damasku u nadi da će postići politički sporazum koji bi odvratio Tursku i zaštitio njihovi autonomiju na sjeveru, prenosi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close