Sjever Sirije

Amerikanci se povlače i Kurde ostavljaju na milost i nemilost turskoj vojsci

U nedjelju je turska novinska agencija IHA javila da su turski vojnici - posrojba komandosa - ušli u Siriju tijekom noći.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2018. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Kurdski branitelji

Turska je počela da gomila vojne snage u blizini grada u sjevernoj Siriji koji je pod kontrolom snaga pod kurdskim vodstvom i uz američku podršku, priopćili su u nedjelju turski mediji i nadzorna grupa sirijskog rata.

Gomilanje je počelo i pored toga što je Turska obećala odgoditi najavljenu ofanzivu nakon američke odluke da povuče vojnike iz Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je protjerati kurdske borce, koje Turska smatra produženom rukom pobune unutar vlastitih granica. SAD su u partnerstvu sa sirijskom kurdskom milicijom u borbi protiv radikalne grupe Islamska država od 2014. To partnerstvo pogoršalo je, međutim, odnose Ankare i Washingtona.

Sporazum postignut u lipnju na osnovu koga će američki i turski vojnici zajednički patrolirati u regiji u okolini sirijskog grada Manbija odagnalo je neka turska strahovanja. Ankara, međutim, tvrdi da SAD i kurdska milicija nisu ispunile svoj dio sporazuma, i da će pokrenuti ofanzivu u cilju protjerivanja milicije. Turska već ima trupe u sjeverozapadnoj Siriji i podržala je sirijske borce u čišćenju sela i gradova od džihadista Islamske države i kurdskih boraca.

U iznenadnoj objavi, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priopćio da će povući američke vojnike iz Sirije - u odluci koju je pozdravila Turska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će odgoditi ofanzivu u istočnoj Siriji i da će raditi na planovima čišćenja regije od džihadista.

U nedjelju je turska novinska agencija IHA javila da su turski vojnici - posrojba komandosa - ušli u Siriju tijekom noći.

Sirijska opservatorija za ljudska prava priopćila je da su pojačanja poslana na liniju fronta kod Manbija, gdje se nalaze američki vojnici. Opservatorija navodi da je 50 vozila prešlo u Siriju - prevozeći vojnike i opremu.

Glasnogovornik Vojnog vijeća Manbija pod kurdskim vodstvom, Sharfan Darwish, izjavio je da su turska pojačanja stigla u regiju.

''Mi poduzimamo sve neophodne mjere kako bismo se obranili ukoliko budemo napadnuti'', izjavio je on, ne pojašnjavajući dodatno.

Glasnogovornik sirijske pobunjeničke skupine koja uživa tursku podršku izjavio je da kontinuirano tursko i savezničko gomilanje trupa znači da sirijske vladine snage neće iskoristiti napetosti u regiji kako bi osvojile teritoriju.

Youssef Hammoud, glasnogovornik sirijskih pobunjeničkih boraca, optužio je kurdsku miliciju za pokušaj prilaženja sirijskoj vladi čiji bi vojnici zamijenili Amerikance ukoliko se povuku.

Darwish je odbacio te tvrdnje kao "neistinite", nazivajući ih "starim optužbama" suparničkih sirijskih skupina, prenosi Associated Press.

Macron Trumpa nazvao nepouzdanim saveznikom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju da duboko žali zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke vojnike iz Sirije.

''Duboko žalim zbog odluke SAD donesene o Siriji'', izjavio je Macron tijekom konferencije za novinare u Čadu.

''Biti saveznici znači boriti se rame uz rame. To je najbitnija stvar za zapovjednika vojske i šefa države. Saveznik bi trebao biti pouzdan'', izjavio je francuski čelnik.

Macron je istaknuo značaj borbe Sirijskih demokratskih snaga pod kurdskim vodstvom, koje su preotele velike površine sjeverne i istočne Sirije od džihadista Islamske države.

''Pozivam sve da ne zaborave šta im dugujemo'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close