Dva referenduma

Amerikanci podržali dekriminalizaciju marihuane i psihodeličnih supstanci

Građani su se izjašnjavali o ublažavanju mjera protiv nekomercijalnog posjedovanja, distribucije i uzgajanja ovakvih biljaka.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2020. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasači u glavnom gradu SAD Washingtonu i državi New New Jersey podržali su na dva referenduma mjere za dekriminalizaciju marihuane i pojedinih psihodeličnih supstanci.

U Washingtonu se 77 posto glasača izjasnilo za dekriminalizaciju psihodeličnih biljaka i pečurki, navode izborni dužnosnici. Brojanje glasova još traje, prenijela je agencija DPA.

Građani su se izjašnjavali o ublažavanju mjera protiv nekomercijalnog posjedovanja, distribucije i uzgajanja ovakvih biljaka.

Referendumi su održani istovremeno sa izborima za predsjednika SAD, Senat i Predstavnički dom.

U New Jerseyu je, na osnovu polovine prebrojanih glasova, 67 posto glasača podržalo mjeru za legalizaciju marihuane, prenio je NBC.

Više od 10 američkih država ranije je legaliziralo marihuanu u rekreativne svrhe, piše Srna. Industrijski dužnosnici napominju da će proći najmanje godinu dana prije nego što odrasli budu mogli kupovati marihuanu u ovoj državi.

Još tri države - Arizona, Montana i Južna Dakota - odlučivale su o legalizaciji marihuane. U Mississipiju i Južnoj Dakoti glasovalo se o mjerama za medicinsku upotrebu kanabisa.

Američki glasači jučer su se izjašnjavali i o šerifima, sucima i tužiteljima, a u 32 države glasovalo se o ukupno 120 inicijativa o raznim pitanjima, od poreske politike do reformi u vezi sa statusom droga.

Kopirati
Drag cursor here to close