Ministar najavio

Amerikanci će donirati još vojnih helikoptera Hrvatskoj

Krstičević je o tome u Zagrebu razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji hrvatske vojske, javila je Hina.
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2018. u 14:10 Fena
Kopirati

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević najavio je u petak još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku, nakon što je SAD prošle godine donirao eskadrilu helikoptera Kiowa Warrior.

Krstičević je o tome u Zagrebu razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji hrvatske vojske, javila je Hina. 

Hrvatski ministar kaže da su helikopteri prioritet u osuvremenjivanju oružanih snaga, nakon što je Zagreb ove godine donio odluku da od Izraela kupi višenamjenske borbene zrakoplove F16. 

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je hrvatski ministar. 

"Hrvatska javnost bit će upoznata", dodao je Krstičević ne iznoseći pojedinosti. 

SAD je Hrvatskoj donirao ukupno 16 helikoptera Kiowa i opremu koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015.. Prvih pet helikoptera u zrakoplovnu bazu Zemunik stiglo je 30. srpnja. 

Vlada RH krajem ožujka donijela je odluku o nabavi dvanaest izraelskih zrakoplova F-16 Barak koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna (oko 400 milijuna eura). 

Hrvatska na obranu izdvaja 1,33 posto BDP-a, manje od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto. 

Mattis i ministri obrane regionalnih zemalja sudjelovali su u Zagrebu na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora. 

Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati