Pritisak

Amerika traži da se Britanija povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma

Unatoč protivljenju europskih saveznika, američki predsjednik Donald Trump u svibnju je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma koje su potpisale svjetske sile i Teheran.
Vijesti / Svijet | 12. 08. 2018. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države u nedjelju su zatražile od Britanije da povuče svoje podršku nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. i umjesto toga udruži snage s Washingtonom u suprotstavljanju globalnoj prijetnji koju predstavlja Teheran.

Unatoč protivljenju europskih saveznika, američki predsjednik Donald Trump u svibnju je povukao Sjedinjene Države iz sporazuma koje su potpisale svjetske sile i Teheran i u okviru koga su međunarodne sankcije Iranu ukinute u zamjenu za ograničenje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa.

Otada, Britanija, Francuska i Njemačka nastoje održati sporazum u životu, dok je Trump pripremio nove sankcije, navodeći da je potreban izbalansiraniji i širi sporazum. Iran tvrdi da su američke sankcije ''unilateralizam''.

Američki veleposlanik u Britaniji Woody Johnson naveo je da Teheran financira ''maligne aktivnosti'' umjesto da ulaže u ekonomiju. Tvrdi da Iran treba učiniti opipljive i održive promjene kako bi se ponašao kao normalna zemlja.

''Do tada, Amerika će pojačavati pritisak i želi Britaniju na svojoj strani'', napisao je Johnson u novinama Sunday Telegraph, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close