Antony Blinken

Amerika se vratila

Državni tajnik Blinken je također optužio Kinu da nije podijelila informacije koje bi mogle rasvijetliti porijeklo koronavirusa.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2021. u 07:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Amerika se vratila" i potpuno je angažirana u pomaganju u rješavanju problema, uključujući pandemiju, klimatske promjene i iranske nuklearne ambicije, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za BBC.

U svom prvom međunarodnom intervjuu, Blinken je naglasio važnost svjetskog cjepiva protiv Covid-19.

Kritika Kini

Također je kritizirao Kinu zbog nedostatka transparentnosti u otkrivanju načina na koji se pojavio koronavirus.

Rekao je da je došao kraj politike Donalda Trumpa kolokvijalno poznate kao "Prvo Amerika" (America First).

Blinken je dao intervju za BBC tijekom trajanja virtualnih sesija G7 najbogatijih industrijaliziranih zemalja.

Sjedinjene Države daju četiri milijarde američkih dolara za program cijepljenja Covax, čiji je cilj isporučiti više od dvije milijarde doza ljudima u 190 zemalja za manje od godinu dana.

''Dok svi na svijetu ne budu cijepljeni, nitko zaista nije u potpunosti siguran, jer ako je virus vani i nastavi se širiti, također će mutirati. A ako mutira, vratit će se i ljudi svugdje će biti u opasnosti'', rekao je Blinken.


Blinken je također optužio Kinu da nije podijelila informacije koje bi mogle rasvijetliti porijeklo koronavirusa.

Državni tajnik rekao je da je potreban bolji sustav zdravstvene zaštite kako bi se uočile pandemije prije nego što se one u potpunosti pojave.

Iran

''Od zemalja se traži da budu transparentne. Od njih se zahtijeva da razmjenjuju informacije. Od njih se zahtijeva da na početku pandemije daju pristup međunarodnim stručnjacima - stvari koje nažalost nismo doživjeli od Kine'', rekao je.

Blinken je rekao za BBC da su SAD i njihovi europski partneri "ponovo na istoj strani" u Iranu.

''Predsjednik Biden već je neko vrijeme jasan: ako se Iran vrati svojim obvezama prema nuklearnom sporazumu, Sjedinjene Države će učiniti isto'', rekao je.

Rekao je i da će SAD tada surađivati s drugim zemljama kako bi se suprotstavili Iranu u vezi s drugim pitanjima, uključujući njegov utjecaj u regiji i program balističkih raketa.

Kopirati
Drag cursor here to close