Nema potrebe da budu tamo

Amerika razmatra potpuno povlačenje vojnika iz Sirije

Odluka, ukoliko bude potvrđena, uzdrmala bi pretpostavke o dugoročnom američkom vojnom prisustvu u Siriji
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države razmatraju potpuno povlačenje američkih snaga iz Sirije dok se promiču kraju svoje kampanje da preuzmu svu teritoriju koju je svojevremeno držala Islamska država, priopćili su američki dužnosnici Reutersu u srijedu.

Odluka, ukoliko bude potvrđena, uzdrmala bi pretpostavke o dugoročnom američkom vojnom prisustvu u Siriji, koje su ministar obrane Jim Mattis i ostali visoki američki dužnosnici zagovarali kako bi se pomoglo da se osigura da se Islamska država ponovo ne pojavi, prenosi Fena.

Predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu kako više nema potrebe da američke trupe ostanu u Siriji.

''Porazili smo ISIL u Siriji, a moj jedini razlog zašto smo ostali tamo je da se to desilo tokom Trumpovog mandata'', objavio je Trump u tweetu.

Njegov komentar uslijedio je nakon niza novinskih izvještaja da se SAD pripremaju da povuku vojnike iz Sirije. Tu vijest prvi je objavio Wall Street Journal.

Reagujući na te izvještaje, glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, izdao je priopćenje za javnost u kome navodi: "Trenutno, mi nastavljamo surađivati i zajednički raditi s našim partnerima u regiji", prenosi Associated Press.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je još u ožujku ove godine istaknuo da na temelju pobjede nad militantima Islamske države zaključuje da će Sjedinjene Države "napustiti Siriju veoma brzo".

Američki predsjednik Donald Trump je istaknuo da na temelju pobjede nad militantima Islamske države zaključuje da će Sjedinjene Države "napustiti Siriju veoma brzo"


Kopirati
Drag cursor here to close