Napinjanje

Amerika opet protiv Irana i akcije Turske

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, vjerojatno neće podržati mjere koje je predložio Pompeo.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2018. u 10:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države će izvršiti pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da zauzme tvrđe stajalište prema iranskom programu balističkih projektila sposobnih da nose nuklearne bojne glave i da onemogući da Iran provodi probna lansiranja, izjavio je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

On je u Vijeću sigurnosti također rekao da 2020. godine ne bi trebalo Teheranu ukidati embargo na uvoz oružja i pozvao vijeće da donese ''mjere nadzora i zabrane, u lukama i na moru, kako bi se onemogućilo da Iran krši embargo''.

''Iran daje utočište al Qaedi, podupire talibane u Afganistanu, naoružava teroriste u Libanonu, potiče nezakonitu trgovinu somalskim ugljenom koja koristi al-Shabaabu te uvježbava i oprema šijitske milicije u Iraku'', ustvrdio je Pompeo na sjednici Vijeća sigurnosti  o provedbi UN-ovih sankcija protiv Irana.

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, vjerojatno neće podržati mjere koje je predložio Pompeo.

S druge strane, Pentagon je u srijedu priopćio kako bi svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji bila neprihvatljiva i razlog za veliku zabrinutost, nakon što je Turska najavila da će pokrenuti novu vojnu operaciju na tom području. 

''Bilo koje jednostrano vojno djelovanje u sjeveroistočnoj Siriji, posebno u trenutku kad bi se na tom području ili u njegovoj blizini mogao nalaziti američki personal, razlog je za veliku zabrinutost. Svako takvo djelovanje za nas bi bilo neprihvatljivo'', priopćio je glasnogovornik Pentagona Sean Robertson, prenosi Reuters.

Pentagon je priopćio da su koordinacija i konsultacije SAD-a i Turske jedini način rješavanja sigurnosnih problema te da je Washington usredotočen na blisku suradnju s Ankarom.

''Vjerujemo da je dijalog jedini način osiguravanja granice i vjerujemo da će nekoordinirane vojne operacije narušiti taj zajednički interes'', priopćio je Robertston.

Kopirati
Drag cursor here to close