Ostaje premijerka

May preživjela glasovanje o povjerenju

Zastupnici, njih 650, glasali su "da" ili "ne" o jednostavnom prijedlogu
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2019. u 20:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski parlamentarni zastupnici izglasali su povjerenje premijerki Theresi May.

Zastupnici, njih 650, glasali su "da" ili "ne" o jednostavnom prijedlogu: "Da ovaj (zastupnički) dom nema povjerenja u vladu Njenog Veličanstva." Vlada je preživjela uz tijesnu razliku u glasovima: 306 zastupnika glasalo je protiv May, i njene vlade, a njih 325 za nju.

Lider oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn nazvao je u svom govoru u parlamentu administraciju Therese May "zombi-vladom" koja "ne može vladati" i pozvao na raspisivanje parlamentarnih izbora.

Otvarajući raspravu o svom zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja, Corbyn je rekao da bi vlada "učiniti napraviti pravu stvar i dati ostavku" nakon jučerašnjeg rekordno teškog poraza u parlamentu, argumentirajući da takva vlada mora tražiti novi mandat.

Nakon njega se parlamentu obratila i May. "Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put", rekla je May parlamentu uoči glasanja.

"Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna", istaknula je May.

Laburisti i konzervativci međusobno se prozivali

Laburistički zastupnik Tom Watson u svom je obraćanju oštro kritizirao May, opisujući je kao "premijerku bez većinske podrške za svoju glavnu politiku", kojoj "nedostaju političke vještine, empatija... i najvažnije, politika kako bi vodila ovu zemlju".

S druge strane, ministar okoliša u konzervativnoj vladi Michael Gove u svom je obraćanju zastupnicima ustvrdio da laburisti nisu uspjeli izložiti argumente za svog vođu Corbyna i njegov zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi. Referirajući se na prethodni govor, Gove je poentirao da Watson nije "nijednom u svom govoru spomenuo lidera oporbe niti zašto bi on trebao biti ministar".

Prijedlog vlade o Brexitu sinoć odbijen

Podsjetimo, prijedlog dogovora Mayine vlade s Europskom unijom o uvjetima razdruživanja, odnosno Brexita, odbijen je u parlamentu s razlikom od čak 230 glasova: 432 glasa protiv naprema 202 glasa za sporazum. Ovakav poraz vlade u parlamentu nije zabilježen čitavo stoljeće, piše Guardian.

"Parlament je rekao svoje, a vlada će poslušati. Jasno je da ne podržavaju ovaj prijedlog, ali glasanje nam nije reklo ništa o tome što podržavaju", rekla je sinoć premijerka.

Britanski tisak danas ne štedi teške riječi o onome što se sinoć dogodilo u parlamentu. "Potpuno poniženje", naslov je u Telegraphu, dok Guardian piše o "povijesnom porazu". Američki Washington Post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. "Ni u vladi ni u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izaći iz ovog košmara", piše britanski dopisnik Matthew Perry.

Kopirati
Drag cursor here to close