Bidenovi prioriteti

Amerika će na zapadnom Balkanu djelovati zajedno s EU!

Novoizabrani predsjedik je podvukao svoju predanost jačanju democratije, zajedničkim djelovanjem, i suradnjom na zajedničkim izazovima kakvi su Iran, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan – navedeno je.
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2020. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će Zapadni Balkan biti među njegovim prioritetima u vanjskoj politici, otkriva portal Avaz.ba.

Naime, ured novoizabranog predsjednika SAD objavio je o čemu je Biden razgovarao s liderima Europske komisije, Vijeća Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza.

''Novoizabrani predsjednik je naglasio važnost suradnje SAD i Europske unije u pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući Iran, Bjelorusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan'', između ostalog navodi se u službenom priopćenju Bidenovog tranzicijskog tima.

Na ovaj način su potvrđene sve ranije prognoze da će Bide osnažiti ulogu SAD u regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini. Također, još konkretnije Biden je o Balkanu razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

''Novoizabrani predsjednik je podvukao svoju predanost jačanju demokracije, zajedničkim djelovanjem, i suradnjom na zajedničkim izazovima kakvi su Iran, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan'', navedeno je.

Zapadni Balkan se, dakle pominje u pogledu suradnje EU i SAD koja će biti osnažena u narednom periodu. To ukazuje da će Biden djelovati zajednički s čelnicima iz Bruxellesa, što može biti presudno u napretku naše države ka članstvu u EU i NATO.


Kopirati
Drag cursor here to close