Odbacuju špekulacije

Američko veleposlanstvo BiH: Politirači koriste priču o ''NATO vježbi'' da plaše narod

Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbenog streljiva
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2018. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Ilustracija

''Neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o tzv. “NATO vježbi” kako bi plašili građane BiH, usprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo točne i pravovremene informacije o vježbi'', priopćeno je iz ureda za informiranje Američkog veleposlanstva, koje odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi.

''Kao što smo u više navrata istaknuli, u sklopu kontinuirane, uske suradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za suradnju u oblasti odbrane (ODC) Veleposlanstva SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom obrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbenog streljiva. Tijekom vježbi ove vrste koristi se  streljivo namijenjeno za obuku koja nije štetna za okolinu'', piše u priopćenju Veleposlanstva SAD-a.

Kao i uvijek kada su ovakve vježbe u pitanju, navodi se u priopćenju, Američko veleposlanstvo usko surađuje s relevantnim institucijama kako bi definirali detalje aktivnosti.

''To uključuje i ovotjedne sastanke između oficira iz Ureda za suradnju u oblasti obrane Veleposlanstva SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH. Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tijekom svih 16 godina postojanja'', navodi se u prioćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close