Stigla oprema

Američki vojnici ušli u Irak iz Sirije

Ušlo je oko 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnici u vozilima.
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2019. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vojnici ušli su u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk, posvjedočio je Reuterov snimatelj na mjestu događaja.

Reutersove videosnimke pokazuju kako oklopna vozila s vojnicima ulaze u Irak, u sklopu američkog povlačenja iz Sirije. Reutersov kamerman vidio je kako prelazi više od 100 vozila.

Izvor u snagama iračkih Kurda također je agenciji rekao da su američke snage ušle u poluautonomnu regiju Kurdistan u Iraku.

Ušlo je oko 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnici u vozilima, dodao je izvor.

Drugi sigurnosni izvor u Mosulu također je rekao da su američke snage prešle u Irak iz Sahela.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1000 vojnika povući iz sjeverne Sirije te da se očekuje da će se premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili kampanju protiv militanata Islamske države te "pomogli da se obrani Irak".

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zone" koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja također ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju svih 1000 američkih vojnika iz sjeverne Sirije, mjerom koja je kritizirana u Washingtonu i drugdje kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika koji su se godinama borili uz američke snage protiv militanata Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close