'Tzv. ratna magla'

SAD vjeruje da je ukrajinski zrakoplov slučajno srušio Iran, Iran sve negira

Direktor iranske organizacija civilne avijacije Ali Abedzadeh je ranije rekao da ova organizacija neće predati crne kutije američkom poduzeću Boeing niti vladi Sjedinjenih Država.
Vijesti / Svijet | 09. 01. 2020. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki stručnjaci sve više vjeruju da je Iran greškom oborio ukrajinski putnički zrakoplov, izvještava CNN i navodi da su vladini eksperti došli do ove teorije analizom satelitskih, radarskih i elektronskih snimaka koje vojska SAD-a redovno prikuplja, prenosi N1.

Reporter CNN-a Barbara Starr je izjavila da američki dužnosnici sada vjeruju da je iranska vojska greškom oborila zrakoplov, misleći da se radi o vojnom napadu na Iran.

"Veoma je moguće da je došlo do tzv. ratne magle", tvrdi Starr.

Ratna magla je pojam koji se koristi kako bi se opisala zbunjujuća neizvjesnost vojnika u situacijama u kojima isčekuju neki oblik vojnog djelovanja.

Starr navodi da se sumnja da je "iranska raketna jedinica, koja je bila raspoređena na terenu u tom momentu, vidjela nešto na radaru i mislila da se radi o stranom napadu, te je ispalila raketu".

Direktor iranske organizacija civilne avijacije Ali Abedzadeh je ranije rekao da ova organizacija neće predati crne kutije američkom poduzeću Boeing niti vladi Sjedinjenih Država.

Predsjednik SAD-a Donald Trump također je izrazio sumnju u teoriju da je ukrajinski zrakoplov pao zbog kvara i navodi mogućnost da ga je netko (Iran) nenamjerno oborio.

Pad ukrajinskog zrakoplova desio se 8. siječnja, nedugo nakon što je poletio sa Teheranskog aerodroma. Iranske i ukrajinske vlasti su prvo rekle da isključuju napad kao razlog pada, ali je ukrajinska vlada povukla svoju izjavu nekoliko sati poslije.

Iran ne dozvoljava američkim stručnjacima da pristupe mjestu pada zrakoplova, niti ostacima zrakoplova koji mogu otkriti razlog pada, u kojem je život izgubilo blizu 180 ljudi.

Oglasili se iz Irana, sve negiraju

Šef Iranske civilne avijacije dovodi u pitanje američke optužbe da je Iran greškom srušio ukrajinski avion koji je pao nedugo nakon polijetanja iz Teherana.

“Da je raketa pogodila projektil, radilo bi se o slobodnom padu”, rekao je Ali Abedzadeh za CNN.

Rekao je da je avion bio u zraku pet minuta.

“Pilot se pokušao vratiti, ali nije uspio”, dodao je.

“Kako avion može pogoditi projektil ili raketa, a da se potom pilot proba vratiti na aerodrom”, pitao je Abedzadeh CNN.

Iran traži pomoć za dekodiranje crnih kutija: Kakav god rezultat dale, pokazat ćemo ga svijetu

Iz Iranske civilne avijacije su poručili za CNN kako će trebati vanjsku pomoć na dekodiranju crnih kutija.

“Općenito govoreći, Iran ima potencijal i znanje za to. Svi to znaju. Ali, ove crne kutije su jako oštećene. Naši stručnjaci su došlo razgovarali sa stručnjacima koji su danas došli iz Ukrajine. Sutra će skupa početi dekodirati podatke”, rekao je.

Dodao je još i kako se ispostavi da nemaju dovoljno opreme, da će zatražiti opremu od Francuske ili Kanade.

“Kakav god rezultat bio, objavit ćemo ga svijetu", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close